Monday, April 9, 2012

Contoh Kerja Kursus Geografi 2012

Satu Kajian tentang Perniagaan Runcit (Pasar Malam) di Taman Sri Pulai 3, Seremban Negeri Sembilan.

Perniagaan Runcit: 
     Terdapat banyak perniagaan runcit di kawasan sekitar tempat tinggal saya iaitu di kawasan rumah kedai Taman Sri Pulai3 Seremban. Antaranya ialah Kedai Runcit Jaka, Pasaraya TF, Kedai Logam Ming Lee dan Kedai Ubat Hong Fatt. Kedai-kedai ini memberi perkhidmatan jualan runcit mulai 10.00 pagi hingga jam 10.00 malam.

Konsep Perniagaan Runcit (Pasar Malam) :

      Perniagaan Runcit ditakrifkan sebagai aktiviti jualan barang kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang kecil (buku teks Geografi Tingkatan 3). Hal ini bermaksud kita membeli barangan dalam kuantiti yang sedikit untuk keperluan diri sendiri atau keluarga sendiri dan bukan untuk dijual semula kepada orang lain. Contohnya saya membeli satu kilogram gula, 10 kilogram beras dan 2 kilogram tepung gandum untuk kegunaan keluarga saya dari sebuah kedai runcit berdekatan rumah saya. 
    Pasar malam juga merupakan salah satu daripada perniagaan runcit, kerana peniaga pasar malam menjual barangan mereka kepada pengguna terakhir dalam jumlah yang sedikit, contohnya saya sering membeli  3 keping kuih pau dengan harga RM3.00 dari sebuah gerai yang menjual pau panas. Perniagaan pasar malam  ini beroperasi di kawasan kajian saya pada setiap hari Rabu mulai jam 5.00petang hingga jam 9.30 malam.

Kepentingan perniagaan pasar malam:

     Perniagaan pasar malam di Taman Sri Pulai 3 adalah penting sekali kerana pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada kami dan penduduk di kawasan sekitarnya seperti  Taman Pulai Impian, Taman Pulai Perdana, Taman  Choral Height, Taman Temiang Jaya, Taman Desa Rhu dan Taman  . Terdapat banyak gerai yang menjual pelbagai barang keperluan harian seperti kuih muih, barangan dapur, barang mainan kanak-kanak, pakaian, pokok bunga dan pelbagai barangan keperluan harian. Oleh sebab itu perniagaan pasar malam ini memudahkan penduduk di sekitar Taman Sri Pulai 3 mendapatkan barangan keperluan mereka tanpa mengeluarkan kos pengangkutan yang banyak.
     Selain itu, pasar malam Taman Sri Pulai 3 juga menjual barangan dengan harga yang lebih murah. Saya telah membuat perbandingan harga cermin mata hitam yang dijual di pasar malam ini   adalah jauh lebih murah berbanding cermin mata yang dijual di tempat lain walaupun kualitinya lebih kurang sama. Begitu juga barang mainan kanak-kanak yang dijual di pasar malam, harganya  jauh lebih murah berbanding harga di pasaraya atau pasar mini di tempat lain walaupun jenisnya sama. Oleh itu pasar malam ini saya anggap  lebih mesra pengguna kerana kita dapat berjimat apabila membeli barangan  di pasar malam.
     Perniagaan pasar malam juga dapat memberi peluang kepada peniaga bermodal kecil untuk menjalankan aktiviti berniaga. Dalam soal selidik saya, saya mendapati bahawa peniaga menjual kuih hanya memerlukan modal lebih kurang RM300.00 sahaja untuk memulakan perniagaan di sini, iaitu modal untuk membeli payung dan meja, membayar sewa dan modal untuk membuat kuih / makanan yang mereka jual. Menurut En Manap yang menjual keropok lekor, beliau membeli set payung gerai beliau dengan hargaRM120.00 dan meja yang digunakan debeli dengan harga RM80.00 sahaja.Manakala sewa gerai pula ialah RM20.00 satu malam. Oleh hal yang demikian, perniagaan pasar malam dapat membantu golongan rakyat bawahan untuk menjadi usahawan dengan modal permulaan yang kecil dan tidak membebankan.


     Justeru, saya berasa amat bersyukur kerana di kawasan kediaman saya terdapat pasar malam  yang begitu penting kepada kami warga Taman Sri Pulai 3, kerana melalui kegiatan ini banyak manfaat yang kami peroleh.


Faktor-faktor yang mempengaruhi :


Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi wujudnya pasar malam di Taman Sri Pulai 3. Antara faktor utamanya ialah jumlah penduduk yang ramai menyebabkan permintaan yang tinggi.  Kedudukan kawasan Taman Sri Pulai 3 adalah strategik, iaitu berada di tengah-tengah kawasan perumahan yang telah bercantum-cantum. Antaranya Taman Pulai Perdana, Taman Pulai Impian, Taman Choral Height,  Taman Desa Rhu  dan Taman Temiang Jaya.. Pasar malam ini mendapat sambutan daripada penduduk daripada taman-taman perumahan yang berdekatan. Pengunjung pasar malam ini didapati lebih ramai antara jam 8.00 hingga 9.30 malam kerana  waktu inilah mereka lebih lapang daripada tugas-tugas harian.
 .
      Selain itu, perniagaan pasar malam ini dipengaruhi oleh Pihak Berkuaa Tempatan. Di kawasan kajian saya, Majlis Perbandaran Seremban memberi sokongan kepada para peniaga dengan memberi lesen kepada peniaga. Pihak berkuasa ini juga menyediakan tapak perniagaan pasar malam untuk disewa oleh para peniaga dengan kos yang amat rendah iaitu RM20.00 bagi setiap tapak gerai pada satu malam. Kemudahan ini mendorong perniagaan ini agar terus dijalankan  dan seterusnya memberi perkhidmatan kepada penduduk setempat.


     Perniagaan pasar malam di Taman Sri Pulai ini juga dipengaruhi oleh minat penduduk tempatan untuk meningkatkan pendapatan melalui perniagaan. Melalui pemerhatian saya, saya dapati terdapat beberapa gerai menjual makanan seperti kuih muih  dan makanan segera dikendalikan oleh suri rumah secara sambilan. Golongan suri rumah (kaum ibu) berminat untuk berniaga di sini semata-mata untuk meningkatkan pendapatan keluarga melalui usaha membuat kuih dan makanan lain seterusnya menjual barangan mereka di pasar malam.


     Perniagaan pasar malam di sini terus mendapat sambutan  kerana waktu perniagaannya amat sesuai dengan masyarakat penduduk di sini yang kebanyakannya terdiri daripada golongan pekerja makan gaji di pejabat kerajaan. Golongan ini pulang dari pejabat pada jam 5.00petang dan mereka terus ke pasar malam untuk mendapatkan barangan keperluan mereka seperti makanan dan barang keperluan yang lain. Melalui temubual saya dengan beberapa peniaga di gerai menjual kuih, mereka menyatakan bahawa pelanggan mereka hampir kesemuanya ialah suri rumah yang bekerja di pejabat. Mereka suka  membeli makanan di sini untuk menyediakan juadah minum petang keluarga mereka secara mudah dan segera.


Saya berasa bersyukur kerana kegiatan perniagaan  pasar malam yang  dijalankan di sini menyebabkan kami penduduk taman Sri Pulai 3 Seremban mendapat pelbagai kemudahan daripada kagiatan perniagaan runcit ini.
     
Kesan negatif:
Cadangan mengurangkan kesan negatif:
Rumusan:

No comments:

Post a Comment